torstai 12. huhtikuuta 2018

Kohti Hiihtomajaa.....

Edellisestä julkaisusta on tosi pitkä aika, jo 2/3 osa vuotta, mutta huolimatta siitä, kerrataan ja muistellaan hieman vanhojakin tapahtumia. Hanskin Punttia ei enää viime kesänä järjestetty Rautiossa. Siellä oli jotain isompaa tapahtumaa samalla hetkellä. Voimamieskisat, mukana kansallisen tason painonnostajia yhden kourallisen verran. Hanskin Puntti teki paluun emäseurakuntaan, ja 21. Hanskin Punti nostettiin Lohtajan Mainingissa. Jatkossakin ko. tapahtuma nostetaan emäseurakunnan alueella.
Kaksi piirimme nostajaa oli masters-EM-nostoissa mukana Ruotsin Halmstadissa. Keijo Rättyä oli viides ja Satu Niemelä nosti upeasti EM-kultaa.                                                                        Kouvolan Kuusankoskella nostivat 20-/23-v. SM-kisansa. Piiriimme kaksi mestaruutta; Rene Roukalalle ja Jani Heikkiselle. Lisäksi Fanni Niemelä nosti hopeaa sekä Emma Rahja ja Rene Roukala pronssia.
Oulussa käytiin syyskuun alussa P-S:n mestaruuskilpailut ja valitettavan vähäisellä osanottajajoukolla. Piirimme nostajille kuusi mestaruutta, yksi hopea ja kaksi pronssia, seuroista Raution Kisailijat oli ykkönen.
Lohtajalla pidettiin 20-/23-v. pm-kisat. Mukana oli vain kuusi nostajaa. Luokaton esitys piirimme seuroilta, ei muuta sanottavaa.
Albaniassa nostivat lokakuussa 20-/23-v. Euroopan mestaruuksista. Mukana oli myös suomalaisnostajia, kolme sijoitusta tuli kympin sakkiin. Jani Heikkinen oli 12.
Porissa nostivat 17-/20-v. Pohjoismaiden mestaruuksista. Suomi oli ykkönen joukkueena molemmissa ikäluokissa. Piiristämme oli mukana 20-vuotisissa Fanni Niemelä ja Rene Roukala, molempien sijoitus viides. Tomi Suomala nosti komeasti mestariksi 17-vuotisissa, Eetu Salmelan ottaessa hopeaa.
Perinteisissä Tatu Lundin muistokisoissa Oulussa oli piirimme nostajia mukana edellisvuosien malliin ja hyvällä menestyksellä.
Seurajoukkuekilpailun finaalissa Rovaniemellä oli mukana Raution Kisailijat. Loppusijoitus oli neljäs, Turun Atleettiklubin voittaessa.
Yleisen sarjan MM-nostot käytiinUSA:n Anaheimissa marraskuun lopulla. Kisat olivat poikkeukselliset, koska monta lajin huippumaata oli poissa doping-sanktioiden vuoksi. Näin saatiin mm. mitalitilastoihin ihan uusia maita ja nimiä. Suomesta mukana oli viiden nostajan joukkue. Sijoituksellisesti parhaiten nosti Meri Ilmarinen, ollen yhdeksäs. Anni Vuohijoki nosti sarjansa yhteistuloksen SE:n ja sijoitus oli 12.
Joulukuussa saatiin piirimme alueella nauttia arvokisameiningistä, kun Lohtajalla nostettiin Suomen cupin finaali. Naisista ykkönen oli Meri Ilmarinen ja miehistä Eero Retulainen. Piirime nostajista Jani Heikkinen oli neljäs.
Punttimaljan finaali nostettiin tällä kertaa ihan vuoden lopussa ja kisapaikkana oli Rautio. Isäntäseura hallitsi kisaa, Kalajoen Junkkareiden tullessa toiseksi ja Lohtajan Veikkojen kolmanneksi.

Vuoden 2017 aikana kisalavoilla kävi neljän seuran nostajia. Kilpailevia lisenssinostajia oli 76, joista naisia 23 ja miehiä 53. Komea määrä valtakunnan tasollakin mitattuna .
Suomen ennätyksiä nostivat masters-naiset. Yhteensä 25 uutta masters-SE:tä nostettiin ja nostajat olivat Satu Niemelä, Mervi Manderbacka, Pirjo Korkeasaari, Ulla Rättyä ja Anne Kumpula. Mutta montako pe:tä nostettiin ja keiden toimesta?
Raution Kisailijat voitti seurajoukkuekilpailussa niin ykkössarjan kuin nuortenkin sarjan ja vuoden tuomariksi nimettiin Heikki Rautapuro.
Eräs perinnetapahtuma jätettiin loppuvuodesta järjestämättä. Pikkujoulua ei pidetty ollenkaan. No sen ymmärsi, loppuvuodesta riitti punttitapahtumia; seurajoukkuefinaali, Suomen cupin finaali, Punttimalja ym. Mutta miksi ei järjestetty piiriparlamentiä? 31-kertainen perinne katkaistiin tai lopetettiin. Simo Saari olisi kääntynyt haudassaan, jos moisesta tietäisi!
Nämä tilaisuudet; pikkujoulu & piiriparlamentti yhdessä tai piiriparlamentti omana tapahtumanaan ovat tilaisuuksia, joissa piirin painonnostoväen tulisi kokoontua, keskustella ja pohtia ajankohtaisia punttiasioita, kehittää toimintaa ja yhteishenkeä. Jos ja kunnämä jää pois, niin missä sitten kokoontumisia tapahtuu, kukin pyörii omissa nurkissaan, vai?
Piiriparlamenttihan voisi olla esim. pari viikkoa ennen yleisen sarjan pm-kisoja. Silloin voisi palkita edellisvuoen arvokisamenestyjät ja parhaat nostajat. ja kyllä SM-tason ja sitä ylemmällä tasolla menestyneet mitalistit tulisi palkita. Huhua liikkui, että mitalisteja ei palkittaisi sen vuoksi, kun palkintoja tulee joka puolelta..!?
C`mon, tämähän on kilpaurheilua, josta tulee palkita. Nostajan tulee tuntea arvostusta, kun häntä muistetaan saavutuksistaan, myös piirin painonnostojaoston palkitsemana!

Tammikuussa koettiin suomalaisessa ja keskipohjalaisessa painonnostossa aikamoinen paukku, kun Milko Tokola ilmoitti lopettavansa uransa. Johtuiko päätös erimielisyyksistä painonnostoliiton ja sen johtokunnan tekemistä päätöksistä/valinnoista vaiko jostain uusta, loukkaantumisista..? Parhaiten sen kai Milko itse tietää. Iso menetys suomalaiselle ja keskipohjalaiselle painonnostolle päätös kuitenkin oli. Keski-Pohjanmaan tammikuisessa urheilugaalassa Milkolle myönnettiin Keskipohjanmaa-lehden kultamitali.
Naiset ja miehet nostivat pm-mitaleista Kalajoella. Ilmoittautuneita oli 51, 17 + 34. Poisjääntejä jälleen oli, lavalla kävi 43 nostajaa, 12 + 31. Jos edellisvuonna lisenssinostajia oli lähes 80, kyllä pm-kisoihin osallistumisaktiivisuus tulisi olla suurempi. Piirinmestaruuskisojen arvostus ei ole parhaalla mahdollisella tasolla. Se on kuitenkin se ikkuna koko suomalaiselle painonnostolle ja kertoo harrastamisen/aktiivisuuden todellisuutta.
Peruskoululaisten mestaruuksista kisattiin Rovaniemellä. Keskipohjalaiset koululaiset saavuttivat neljä kultaa ja kaksi hopeaa, kunnista Kalajoki oli toinen.
Naisten ja miesten SM-mitaleista kamppailtiin Tampereella. Kisojen paras naisnostaja pisteiää mitaten oli 63 kilon sarjan mestari Saara Leskinen. Saara myös tempaisi uudet SE-raudat, 91 kiloa. Pari pistettä hävisi sarjaa ylempänä mestaruuden nostanut Anni Vuohijoki. Pisteissä kolmas oli viiskasin mestari Jenni Puputti. 58-kilon sarja oli muutenkin kisojen tasokkain, mitalikolmikko oli pisteissä neljän pisteen sisällä. Tässä sarjassa RK:n Anna-Maria Tokola teki paluun SM-lavalle ja teki sen tyylillä; pronssia tempauksessa ja yhteistuloksessa, mestaruus työnnössä. Toinen piirimme naisedustaja oli Fanni Niemelä, joka sijoittui 63 kilon sarjassa kahdeksanneksi. Naisia oli paljon mukana ja taso on  noussut huomattavasti, saisi miehetkin ottaa mallia.
Miehissä ylivoimainen ykkönen pisteissä oli Eero Retulainen, 94-kiloisten mestari. Teemu Roininen oli kakkonen ja Jesse Nykänen kolmas. Neljänneksi paras pisteissä olikin KJ:n Jani Heikkinen, joka otti työnnön ja yhteistuloksen kultaa ja tempauksen hopeaa. Toinen piirimme miesnostaja, Sami Torvi oli kuusysin yhteistuloksissa neljäs.
Vain kaksi naista ja kaksi miestä piiristämme SM-lavalla, ei kovin vakuuttavaa.
Perinteinen piiriottelu Töysässä ei keskipohjalaisille paljoa tarjonnut, jos kilpailua tarkastellaan kokonaisuudessaan. Niin naisissa kuin miehissäkin sijoitus vasta kolmas eli kaikkien aikojen heikoin, aikamoinen pohjanoteeraus siis. Sama ongelma, että etenkin vierasmatkoille ei täysiä joukkueita saada, on jatkunut vuosia. Miesten ottelu olisi voitettu täydellä ja parhaalla mahdollisella joukkueella ja naistenkin osalta voitosta olisi käyty tiukka otatus.
Selityksiä on monia ja varsin ymmärrettäviäkin; lomat, sairastelut ym., mutta piiriottelun ajankohta oli kaikkien tiedossa niin kauan, että kaikkeen tulee olla varautuneena. Piiriottelu on edustustehtävä, siellä edustetaan Keski-Pohjanmaata ja keskipohjalaista painonnostoperinnettä, sinne pääsyä tulee tavoitella, kunnioittaa ja arvostaa. Taitaa vain olla niin, että " oma nokka "on etusijalla, eikä mikään piirin edustus. Kun lisenssin omaavia nostajia on kohtapuoliin satakunta, tulisi siitä porukasta täydet joukkueet saada , kahdetkin ja aika hyvät vielä..?
Rautio oli kisapaikkana masterssien pm-nostoille. Lavalla oli nostajia 7 + 22, hyvä määrä, mutta enempikin olisi mastersnostajia piiristämme löytynyt.
EM-nostoissa Romaniassa nähtiin loistavia suomalaissuorituksia. 17 vuoden tauon jälkeen palattiin myös mitalikantaan aikuisten tasolla. Anni Vuohijoki ja Meri Ilmarinen nostivat sarjoissaan työntö- ja yhteistulospronssia, tempauksessa molempien sijoitus oli neljäs. Pisteillä mitattuna Vuohijoki oli kolmisen kymmenystä parempi. Vuohijoen yhteistulos, 203 kiloa oli uusi SE. Kokonaisuudessaan naiset nostivat loistavasti; Jenni Puputti oli 6., Saara Leskinen 7., Laura Liukkonen ja Marianne Saarehelo 8. ja Isa Mursu 13. Viisikko oli pisteissä kahdentoista pisteen sisällä ja joukkueena Suomi oli upeasti neljäs.
Myös miehet esiintyivät edukseen. Ykkösnimenä Eero Retulainen, kuusi onnistunutta nostoa, omat ennätykset, sijoitus 7. Muut edustajat sijoittuivat tasaisesti;Sami Köngäs ja Jani Heikkinen sijalle 11. ja Roni Peltonen sekä Teemu Roininen sijalle 12. Pisteissä nelikko oli seitsemän pisteen sisällä.
Jossitellakin voi, jos Tokola olisi ollut huippukuntoisena mukana, niin tempauksessa olisi tullut hopeaa, työnnössä sijoitus kuuden joukkoon ja yhteistuloksessa olisi ollut taistelu pronssista.
Huomioon on otettava se seikka, että kisoistahan puuttui monta kovaa maata ja syyt ovat tiedossa, mutta sehän ei ole suomalaisilta pois! Mitalit ovat mitaleja, ne muistetaan ja niitä tulee arvostaa!