torstai 1. tammikuuta 2015

                                                                                   Loppuvuoden liftingiä

Kazakstanin Almatyssa nostivat naiset ja miehet maailmanmestaruuksista marraskuussa. Joukkueena Kiina hallitsi niin naisissa kuin miehissäkin. Naisten ykköstykkinä hääri Venäjän Tatjana Kashirina, joka tykitti superiin useita maailmanennätyksiä ja 200  kilon työntöraudat naisen nostamana on enään seitsemän kilon päässä, ehkäpä tulevissa olympiakisoissa? Toinen vakuuttavasti esiintynyt naisnostaja oli Kazakstanin Zulfija Tshinshanlo, joka viiskolmosiin työnsi ME:n pariinkin kertaan, päätyen 134 kiloon. 
Suomalaisedustuksesta vastasi kolmikko; Sini Kukkonen, Anna Everi ja Anni Vuohijoki. Kukkonen nosti ihan omalla tasollaan polvivaivoista huolimatta, sijoitus 30. viiskolmosissa. Anna Everiltä odotettiin huomattavasti kovempaa tulosta kuin mitä saatiin, kymmenkunta kiloa jäi yhteistuloksesta uupumaan ja sijoitus oli 34. Ja jos tv:ssä mainitsee, että Riossa nostetaan samoja rautoja kuin kiinattaret...?, joku realismi tulisi kuitenkin olla. Anni Vuohijoki oli omalla tasollaan ja nosti tempauksessa ja yhteistuloksessa ennätyksensä, sijoitus 26.
Miehissä ylivoimaisin mestari oli kuusysissä Kiinan Hui Liao, tehden ME:t tempauksessa ja yhteistuloksessa. Varsinainen titaanien taisto käytiin satavitosissa, jossa työnnössä nähtiin kolme ME:tä ja kaikki eri nostajien toimesta. Maailmanmestariksi nosti lopulta Kazakstanin kansallissankari Ilja Ilin. Superissa odoteltiin Iranin Salimikordasiabin paluuta ykköseksi, mutta Venäjän Albegov näytti, kuka on superin kingi.
Suomalaiskolmikkona lavalla esiintyivät: Milko Tokola, Miika Antti-Roiko ja Teemu Roininen. Selkävaivojen kanssa painiskellut Tokola jäi kauaksi siitä, mitkä tavoitteet olivat ja jo kesällä luvattu veret seisauttava tulos jäi näkemättä, sijoitus 41. Antti-Roikon kisa kaatui laihdutukseen ja sen jälkeiseen huonoon oloon ja seurauksena oli tuloksetta jääminen työnnössä. Joku viikko aikaisemmin työnnetty 205 kiloa antoi kuitenkin olettaa, että kunnossa ollaan. Roininen nosti tasollensa hyvin kun tempauksessa ja yhteistuloksessa nousivat omat ennätykset, sijoitus 25. MM-kisat osoittivat jälleen, kuinka kova taso maailmalla on ja jo kahdenkympin sakkiin päästäkseen on kyettävä venymään ja nostamaan omia ennätyksiään.

Piirimme nostajia vieraili Oulussa perinteisissä Tatu Lundin muistokilpailuissa ja sieltähän tuli hyvää menestystä lukuisten palkintosijojen merkeissä. Sarjavoittoja nostivat Sami Torvi ja Keijo Rättyä sekä Nauhat x 3, Sakari Heikkilän tehtaillessa veteraanien piirinennätyksiä.

Kyproksen Limassolissa nostvat 20-ja 23-vuotiaat Euroopan mestaruuksista. Sieltä saatiin mukavaa mitalimenestystä, kun Meri Ilmarinen nosti kolme EM-pronssia 23-v. 75-kiloisissa. Samassa ikäryhmässä Saara Leskinen ja Minna Nauha olivat sarjoissaan seitsemänsiä, Leskinen paranteli kaikkia ennätyksiään ja Nauhakin työnnössä. Kakskymppisten miesten puolella Jesse Markunpoika Nykänen teki kaikki omat ennätyksensä ja Hannes Keskitalokin yhteistuloksessa. Vanhemmassa ikäryhmässä parhaat sijoitukset tulivat Matias Mukkalalle ja Eero Retulaiselle, kuudennet tilat. Retulainen osoitti kehittyneensä, ennätykset työnnössä ja yhteistuloksessa. Milko Tokola oli mukana näissäkin karkeloissa, jotta olympiakarsintakisakriteerit täyttyisivät, mutta oliko järkeä kisata, jos on selän kanssa propleemaa, tulos parani kilolla MM-kisoista, sijoitus oli 12.

Punttimaljan finaali nostettiin Rautiossa ja odotetusti Kalajoen Junkkarit oli selvä voittaja ennen Raution Kisailijoita ja Lohtajan Veikkoja. Punttimaljan finaalinhan tulisi olla seurakohtaisesti piirissä se vuoden tärkein kisa, mutta niin vain Lohtajan Veikoiltakin oli vain yksi nostaja mukana ja hänkin tuli Espoosta saakka, noloa...
Miika Antti-Roiko nosti finaalissa jälleen kerran 200 kiloa ja Satu Niemelä veteraanien SE:n. Keijo Rättyä nosti veteraanien pe:n ja Rebekka Roukala paransi kaikkia pe-tuloksia kolmeen ikäryhmään.
Punttimaljan jälkeen vietettiin Kalajoella piiriparlamenttiä ja pikkujoulua parhaita palkiten, vuoden tapahtumia kerraten ja hyvin syöden. Harmittavaa on, että kaikki palkittavat eivät tilaisuutta kunnioita saapumalla paikalle, vaikka ajankohta on tiedossa hyvissä ajoin. Tämähän on meidän lajimme ja sitä tulisi kunnioittaa ja arvostaa. Piiriparlamentissä Heikki Rautapuro ilmoitti jättävänsä tehtävät SPNL:n johtokunnassa sekä aluekoordinaattorina ja piirijaoston puheenjohtajuus vaihtuu Hannu Niemeltä Jukka Ainalille.

Suomen Cupin finaalissa Lempäälässä Meri Ilmarinen nousi naisissa ykköseksi, Minna Nauhan ollessa viides. Miehissä Miika Antti-Roiko oli voittaja jo seitsemännen kerran. Kisassa Miika työnsi jo tutun 200 kilon raudan. Sami Torvi oli kisan kuudes ja 238 kilon yhteistulos on hänen parhaansa singlair-pisteillä mitattuna. Teemu Roininen työnsi finaalissa ennätyksensä 202 kiloa sekä Eetu Retulainen niin ikään työnnössä ennätyksensä 190 kiloa. Retulainen on nousemassa Miikan jälkeen Suomen kakkosnostajaksi.
Seurajoukkueiden SM-finaalissa Rovaniemellä odotettiin Rovaniemen Reippaan voittoa. Mutta niin vain kävi, että Tampereen Pyrintö tuli ja valloitti parhaan seuran tittelin. Jo MM-kisojen aikaan Milko Tokola ilmoitti loppuvuoden tavoitteeksi seurajoukkuefinaalin ja vähintään 317 kilon tuloksen, nyt siitä jäätiin 20 kiloa. Jäädään odottelemaan helmikuisia SM-kisoja mielenkiinnolla. Finaalissa nähtiin myös keskipohjalaisedustusta, kun Kalajoen Junkkarit oli mukana ja sijoittui viidenneksi. 

Suomen Painonnostoliitto täytti 2014 80-vuotta ja jakoi juhlamitaleilla tunnustusta lajin parissa ansioituneille henkilöille. Myös keskipohjalaisille tuli juhlamitaleita runsain määrin, mutta mikäli lehdissä ollut nimilista piti paikkansa, täytyy ihmetellä ja hämmästellä, miksi palkittavien listalta uupui Timo Nauhan ja Markku Roukalan nimet. Kummatkin ovat tehneet varsin arvokasta työtä niin keskipohjalaisen kuin valtakunnallisenkin painonnoston eteen. Ja puuttuihan sieltä mitalien saajien joukosta myös Antti ja Mika Vihelä, joilla molemmilla aktiiviajoilta hienoa menestystä ja paljon ansiokasta seuratyötä Kalajoen Junkkareissa. Ei voi kuin ihmetellä näitä liiton ratkaisuja, sillä olihan siellä palkittavien joukossa nimiä aika vähillä meriiteillä. No, liiton toiminnassahan tämä ei ole mitään uutta.


Punttiterveisin; HanskiEi kommentteja:

Lähetä kommentti