torstai 2. helmikuuta 2017

                                       Vanhan kertausta, uuden pohtimista ym. ym.

Sitten edellisen blogitekstin on aikaa kulunut jo puolisen vuotta. Seuraavassa pientä kertausta viime kesän, syksyn ja loppuvuoden punttitapahtumiin ja menestymisiin.
Kesäkuussa nostettiin Keski-Pohjanmaalla perinteiset Simo Saaren muistokilpailut sekä Hanskin Puntti. Molemmissa tapahtumissa nähtiin SE-rautoja masters-nostajien tekeminä. Hanski Puntissa kisaili 26 nostajaa ja Hanskin Puntin perustaja nosti 300. kilpailunsa.
Rönnillä nostettiin Suomen mestaruuksista Singlair-menetelmällä ja Fanni Niemelä otti hopeaa 20-v. työnnössä sekä Miika Antti-Roiko kultaa niin tempauksessa kuin työnnössäkin.
Elokuussa nostivat maailman valiot Rion olympialavalla ja Suomestakin oli mukana niin nais- kuin miesnostajakin. Monenlaisia tunteita herättäneen valintaprosessin jälkeen naisnostajana Riossa esiintyi Anni Vuohijoki ja hän nosti varsin kelvollisesti sijalle kymmenen. Miesnostajamme oli Milko Tokola, joka nosti sijalle 19., polvivaivojen ja pyörtyilyn sävyttämänä.
Kurikassa nostivat 20-/23-v. Suomen mestaruuksista ja piiriimme kultaa nosti Jani Heikkinen 23-vuotiaiden ikäluokassa. Fanni Niemelä nosti hopeaa ja Tomi Suomala sekä Jere Mäntylä pronssia kakskymppisissä. Myös muutamia pistesijoituksia saavutettiin.
Syyskausi käynnistyi P-S: mestaruuskisoilla ja sieltä tuli piirimme nostajille kolme mestaruutta. Kisoissa oli vain 18 nostajaa, joten onkohan kisoilla tulevaisuutta?? Baltic-Cup kisattiin Puolassa ja mukana oli piirimme nostajia. Fanni Niemelä nosti toiseksi 20-v. sarjassa ja Miika Antti-Roiko miehissä, joukkueena Suomi oli ykkönen. Piirinmestaruuksista nostivat 20-/23-vuotiaat Rautiossa ja osanottajia oli häpeällisen vähän; naisia 3 ja miehiä 7...! Kyllä seurojen tulee kantaa vastuu, jotta pm-lavalla on enemmän nostajia ja pm-kisaa tulee arvostaa.
Pohjoismaiden mestaruuksista nostettiin lokakuussa Rovaniemellä. Naisissa Suomi oli ykkösmaa ja miehissä toisena. Seurajoukkueiden välisessä kilpailussa Kalajoen Junkkarit nosti komeasti Pohjolan parhaaksi. Masters-MM-kisoista suomalaisveteraanit toivat 19 mitalia. Satu Niemelä toi piiriimme upeasti MM-hopeaa, Pirjo Palosaari oli neljäs ja Heikki Niemelä 11.
Kansallisessa Juniori-Cupissa Helmi Nauha oli 13-15-v. tyttöjen ykkönen ja Jimi Palosaari saman ikäisten poikien kakkonen. Islannissa nostivat 17-/20-v. Pohjoismaiden mestaruuksista ja Jenna Koski nosti 17-v. pronssia ja Fanni Niemelä oli neljäs kakskymppisissä.
Marraskuussa piirimme nostajat kisailivat isolla porukalla Tatu Lundin muistokilpailussa ja erittäin hyvällä menestyksellä. Seurajoukkueiden SM-finaalissa Kalajoen Junkkarit oli viides. Seurajoukkueiden ykkössarjassa oli RK 3. ja nuorisosarjassa KJ 4. sekä RK 5.
Israelissa nostivat 20-/23-v. Euroopan mestaruuksista joulukuussa. Piirimme nostajista mukana olivat Fanni Niemelä ja Jani Heikkinen, molempien sijoitus 12. Suomen Cupin finaalin voitti Miika Antti-Roiko jo 7. kerran. Punttimaljan finaali kisailtiin Lohtajalla vuoden viimeisenä päivänä. Vaihtelua tuloksiin tuli, kun Raution Kisailijat nappasi voiton. Kalajoen Junkkarit oli toinen ja vain yhdellä nostajalla mukana ollut Lohtajan Veikot kolmas. Häpeällisen noloa oli, kun Lohtajan Veikoista oli siis vain yksi nostaja, kyllä tätäkin kisaa pitäisi arvostaa ja saada nostajia lavalle seuraansa edustamaan!

Näin on vuosi 2016 taputeltu. Vuoden aikana kilpailuissa kävi 63 nostajaa, 15 naista ja 48 miestä, kuudesta ei seurasta. Edellisvuoden, 2015 lukemat olivat; 66, 14 + 52. Tilastoihin nostettiin 90 tulosta, naiset 22 ja miehet 68. Suomen ennätyksiä nostettiin viisi kappaletta, kaikki Satu Niemelän tekemiä. Piirinennnätyksiä nostettiin 111 kappaletta, 13 nostajan voimin, ahkerin oli Lauri Järvinen.
Kansainvälistä painonnostotoimintaa sävyttivät aikaisempien olympiakisojen hirvittävän suuri positiivisten doping-tulosten määrä. Kyllä usko koko lajiin alkaa mennä!

Käynnissä oleva vuosi 2017 tuo naisnostajille sarjamuutoksia. Piirimme alueella tapahtui myös seurasiirtoja; Sami Torven, Tokoloiden, sekä Pohjois-Pohjanmaan Karhujen nostajien siirtyessä Raution Kisailijoihin sekä Nordic-Powerin edustajan Lohtajan Veikkoihin. Näillä näkymin toiminnassa on siis pari seuraa viime vuotta vähemmän.
Toivottavasti nostajamääriä saataisiin kuitenkin vielä kasvatettua, 75 kilpailevaa nostajaa, siinä sitä olisi tavoitetta. Onko piirijaostolla suunnitelmia asian suhteen? Nostoimintaa olisi hyvä saada elvytettyä mm. Toholammin ja Kaustisen suunnalla, entä crossfit-saleilla käynti ja lajimme toiminnasta kertominen, sieltä saattaisi nostajia lajiimme löytyä niin kuin muuallakin päin maatamme on tapahtunut.
Lajistamme tulisi infota esim. KePLin nettisivuilla, siellähän on lajillamme omat sivut. Tälläkään hetkellä (helmikuu) siellä ei ole päivitettynä v. 2017 jaoston kokoonpanoa, kilpailukalenteria ym. Piirijaoston kokouspöytäkirjat olisi syytä näkyä KePLin sivuilla, ( näkyyhän painonnostoliitonkin kokouspöytäkirjat painonnostoliiton sivuilla). Nyt jaoston tekemistä päätöksistä tietää vain jaoston jäsenet, KePLin sivuilta voisi muidenkin lajien edustajat saada jotain vinkkejä lajimme toiminnasta.
Painonnostoliitto on aikaisempina vuosina maksanut yleisen sarjan pm-kisojen osanottajamäärän mukaisesti 5€/nostaja piirijaostolle. Vieläkö tämä käytäntö on voimassa?
Kuulemani mukaan viime vuodelta on rahat saamatta, koska laskua ei ole liitolle edes esitetty. Toivottavasti asia hoituu niin viime kuin tämänkin vuoden osalta. Sieltä olisi n. 400€ tulossa rahaa ja se on pienelle jaostolle iso raha!
Kilpailullisesti toiminta on tämänkin vuoden osalta käynnistynyt. Rautiossa nostettiin piirinmestaruuksista, ilmoittautuneita oli yli viisikymmentä, lavalla kävi 41 nostajaa, sekin suurin määrä Suomessa.
Helmikuussa peruskoululaiset käyvät omat mestaruuskilpailunsa ja naiset sekä miehet nostavat SM-kisat Rovaniemellä. SM-nostoihin ovat lähdössä äiti- ja tytär Niemelä sekä Sami Torvi, Jani Heikkinen ja Miika Antti-Roiko. Milko Tokolakin on ilmoitettu, mutta nostaako? Torvi ja Antti-Roiko puolustavat mestaruuksiansa ja ovat varsin vahvoilla nytkin. Mielenkiintoista olisi, jos Antti-Roiko uskaltautuisi mittelemään mestaruudesta ysineloseen Eero Retulaisen kanssa, luvassa voisi olla tiukkaa taistelua. Se vaatisi yli 150 kilon tempausta ja parin markan työntöä, lukemia, joita ei ole viime aikoina nähty. Heikkisen odotuslistalla voisi olla uudet omat ennätykset.

Punttiterveisin; Hanski
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti