torstai 29. kesäkuuta 2017

Kesäpunttien kolinoita, kaikenlaisia jorinoita, onhan noita.....

Ennen kuin kesä ehtii kovin pitkälle, hieman yhteenvetoa vuoden alkupuoliskon punttitapahtumista. Rovaniemi oli kisapaikkakuntana naisten & miesten SM-nostoille. Naisia oli lavalla verraten runsaslukuisesti. 48 kilon sarjan mestaruuden nosti nuori tulevaisuuden lupaus; Kirsi-Maria Mukkala, tehden myös pari 23-v. SE:tä. Viiskolmosia hallitsiPauliina Lagerkrans ennen uutta tulokasta, iältään kuitenkin yli kolmekymppistä Emilia Vihantolaa. Sarjan 58 kiloa ylivoimainen mestari oli Laura Liukkonen tehden työnnössä ja yhteistuloksessa uudet naisten SE-lukemat, 104 ja 187 kiloa. 63 kilon sarjan mestari oli ylivoimaiseen tyyliin Saara Leskinen. Olympiakävijä Anni Vuohijoki hallitsi kuusysiä ja nosti SE:t työnnössä 117 ja yhteistuloksessa 208 kiloa. Seiskavitosen mestariksi nosti Marianne Saarhelo. SM-nostoissa oli naisille kaksi uutta sarjaa, 90 kiloa ja + 90 kiloa. Näiden sarjojen ensimmäiset mestarit olivat Meri Ilmarinen ja Suvi Helin.
Piiristämme oli mukana ainoastaan kaksi naisnostajaa, mikä ei ole kovin imartelevaa kerrottavaa. Äiti ja tytär Niemelä; Satu ja Fanni nostivat sarjoissaan sijoille kahdeksan ja viisi, Sadun tehdessä tempauksessa ja yhteistuloksessa ikäluokkansa SE:t.

Miesten pienimmän, 56 kilon sarjan mestariksi nosti51-vuotias takavuosien huippunostaja Tommi Rinne. Mitä se sitten kertoo suomalaisesta painonnostosta ja pikkusarjojen tasosta? Ja kun kuuskakkosiin ei ilmaantunut yhtään nostajaa tavoittelemaan SM-mitaleja, niin voi voi..! Seuraavien kahden sarjan, kuusysin ja seiskaseiskan mestaruudet menivät varsin keskinkertaisilla tuloksilla kahdelle Jerelle; Vennolle ja Johanssonille. Milko Tokola teki paluun kisalavoille Rion jälkeen ja hallitsi kasivitosen sarjaa. Nuori Jesse Nykänen nosti lupauksia herättävästi hopealle. Sarjassa 94 kiloa hallitsija vaihtui, kun Eero Retulainen otti valtikan sitä pitkään hallinneelta Miika Antti-Roikolta. Tulokset eivät mitään kovia olleet, mutta taistelu mestaruudesta antoi väriä kisaan. Soppaa vielä hämmensi Kimmo Lehtikangas tempauksen voitolla. Jani Heikkinen nosti satavitosen mestariksi yhteistulosennätyksellään, sarjan taso oli muuten vaisu. Superin taso oli myöskin vaisu, mestariksi nosti Teemu Roininen. Paras naisnostaja oli Vuohijoki ja miehistä ykkönen oli Tokola.
Piiriimme nosti Tokola kolme kultaa, Heikkinen kaksi kultaa ja yhden hopean, Antti-Roiko yhden kullan, hopean ja pronssin sekä Sami Torvi yhden pronssin.

Piiriottelu kamppailtiin Jyväskylässä. Keski-Suomen naiset hallitsivat kotilavallaan naisten ottelua suvereeniin tyyliin ja ottivat ihka ensimmäisen voittonsa. Etelä-Pohjanmaa oli toinen ja Keski-Pohjanmaa vasta kolmas. Piiristämme oli mukan avain kolme edustajaa, mikä ei hyvältä näytä eikä kuullosta. Ainahan tulee poisjääntejä ja esteitä, mutta kisapäivä tiedetään kuukausia etukäteen, niin kyllä niihin pitää varautuaja kun kyseessä on joukkuekilpailu.Onneksi miesten kisaan satiin täysi edustusto kasaan ja jälki oli sen mukaista, selvä voitto.

Kroatian Splitissä nostettiin Euroopan mestaruuksista naisten ja miesten osalta. Naisnostajiamme oli mukana seitsemän. Kuusi nostajaa sai tuloksen ja he kaikki olivat kymmenen joukossa, Laura Liukkosen kohtalona oli jäädä tuloksetta. Parhaat sijoitukset nostivat Anni Vuohijoki ja Meri Ilmarinen seitsemänsillä sijoillaan. Vuohijoki nosti kuuskolmosissa työnnön 111 ja yhteistuloksen 201 kiloa Suomen ennätykset. Mielenkiintoista on odottaa, milloin hyvin kehittyvä Saara Leskinen nostaa ohi Vuohijoen, joko tulevana syksynä?
Miehiä oli mukana myös seitsemän. Heistä kuusi sai tuloksen, Roni Peltosen jäädessä ilman tulosta. Kaikki kuusi olivat kahdenkymmenen joukossa, parhaana Milko Tokola, yhdestoista. Tokola teki ihan parhaita tuloksiaan, joten paluu polvivaivojen jälkeen näyttää hyvältä. Tosiasia kuitenkin on, että Euroopankin huipulle, mitalisijoille, vaatii tempaukseen 10-15 kiloa lisää ja työntöön hieman enemmän ja ne ovat kovan työn takana, mutta sitähän Milko on valmis tekemään. Eero Retulainen kyykytti Miika Antti-Roikoa toisen kerran peräkkäin. Onko valtikka vaihtumassa lopullisesti?, siihen vastauksen tietää vain Miika itse. Antti-Roikon tuloskehitys on viimeisen parin kolmen vuoden ajan ollut huolestuttavasti laskusuhdanteinen. Jani Heikkinenkin valittiin Suomen edustajaksi EM-lavalle, kisoissa Jania ei kuitenkaan nähty, mikä oli syynä, sitä ei ainakaan allekirjoittanut tiedä ja onko liittokaan asiasta mitenkään infonnut?

Uudessa-Seelannissa asti nostivat veteraaninostajat World Masters Gamesit. Niemelä Heikki teki pitkän, mutta tuloksettoman matkan, tempauksessa Heikki jäi ilman tulosta.

17-vuotiaat juniorit ja masters-ikäiset nostivat piirinmestaruuksista Kalajoella. Junioreita oli kisaamassa harmittavan vähän; 5+5. Mastes-nostajia oli mukana varsin odotettu määrä; 7+22. Naisten puolella nostettiin SE-rautoja kolmen nostajan voimin. Satu Niemelä, Anne Kumpula ja Ulla Rättyä parantelivat SE-lukemia. Miesten puolella tulostaso verraten hyvä, vaikka kritiikkiä tietyltä taholta on asiasta saatukin.

Rovaniemi oli jälleen kerran kisapaikkana, kun 17-vuotiaat nostivat Suomen mestaruuksista. Vain kaksi tyttönostajaa oli piiristämme mukana ja molemat mitaleilla. Varpu Saari nosti kevyimmän sarjan ylivoimaiseksi mestariksi ja Helmi Nauha otti kuusysissä pronssia. Poikia oli mukana hieman enemmän, seitsemän ja viidelle tuli mitali. Tomi Suomala ja Eetu Salmela ottivat ylivoimaiset mestaruudet, Joonas Nauha nosti hopeaa sekä Janne Kähtävä ja Jimi Palosaari pronssia. Joukkuekisassa Raution Kisailijat oli hienosti toinen.

Masters-nostajat kokoontuivat harvinaisesti vasta kesäkuussa mittelemään SM-mitaleista ja kisapaikkana oli Kerava. Ilmoittautuneita oli yhtä vaille kaksisataa, nostajia oli siis paljon, vaikka poisjääntejäkin oli. Kisajärjestelyt eivät olleet parhaasta päästä. Välillä tökki kuulutustoiminta, välillä pöytäkirjoista puuttui nimiä tai ne olivat väärissä paikoissa, nostajille kuormattiin tankoon vääriä painoja, tuomaristo ja jury kamppailivat, kumpi saa antaa lopulliset tuomiot...! Kisapäivät venyivät erittäin pitkiksi-> onko mitään tolkkua, jos nostaja käy punnituksessa aamulla klo. 09 ja nostaa illalla klo. 22.30..?, jotain järkeä, hei! Huvittavaa oli kahden liiton ex-puheenjohtajan adressikeräys, jotta jatkossakin kisoissa voisi nostaa kuka vain lisenssin omaava. Johtokuntahan on päättänyt, että ensi vuonna SM-kisoissa nostavalla tulee olla käytynä väh. kaksi pk-tason kisaa. Saisi olla vaikka kansallisen tason kisaa, ei haittaisi. Onneksi vuoden 2018 kisat ovat Kalajoella, luulisi järjestelykoneiston toimivan.
Piirimme masterskaartista SM-lavalla oli 25 nostajaa; 8 naista ja 17 miestä. Tällä porukalla oli kotiin tuomisina 22 mitalia; kultaa 9, hopeaa 7 ja pronssia 6. Joukkuekisassa Raution Kisailijoiden monivuotinen hallinta katkesi. Porlammin Pamaus oli ylivoimainen ykkönen, heillä oli myös runsaslukuisin osanottajakaarti. Kisailijat säilytti kuitenkin mitalikannan, ollen pronssilla.

Piirimme kesäisistä nostotapahtumista Simo Saaren muistkilpailut käytiin parinkymmenen nostajan voimin ilman mitään tosi kovia tuloksia. Hanskin Puntti nostetaan kesäkuun viimeisenä päivänä pk-kisana. Hanskin Puntti nostetaan nyt jo 21. kerran. Kisapaikkana on tällä kertaa Lohtajan Maininki, kun Rautiossa on jotain muuta puuhaa. Hanskin Puntin yhteydessä voi myöskin morjestaa maailman vahvinta masters-nostajaa! Mainittakoon vielä, ja tämä ei ole mitään henkilökohtaista, että Hanskin Puntissa voi kukin nostaa sääntöjen puitteissa oman tasonsa mukaisesti, ei tarvitse temmata tahi työntää omaa painoansa!

Kansainväliselläkin taholla tapahtuu, kun KOK:lta kiirii viestä, joka vaikuttaa v. 2020 Tokion olympiakisojen painonnostoon. Osanottajakiintiöiden vuoksi miesten painonnostosta on pudotettava yksi painoluokka, mikä, sitä kv. painonnostoliitto miettii. Lisäksi dopingin käyttö puhuttaa, kas kummaa. Jos kv. painonnostoliitto ei saa toimenpiteillään dopingin käyttöä aisoihin, laji saattaa pudota pois v. 2024 olympiakisojen lajivalikoimasta, siinähän sitä olisikin!

Loppuun vielä isot onnittelut Mikko Seikkulalle; kovin nimi voimailun saralla Keski-Pohjanmaalla tällä hetkellä!